Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland
Begindatum:
1 sept 2025Einddatum:
31 dec 2025Uren per week:
24Publicatiedatum:
18 jul 2025Opdrachtkarakter:
Het betreft een afgebakende projectopdracht (geen reguliere functie) die wordt uitgevoerd door een zelfstandige jurist (ZZP’er).
Inhoud van de opdracht:
De opdracht richt zich op het leveren van juridisch advies bij het ontwerpen en implementeren van wet- en regelgeving binnen het beleidsveld asiel en migratie. Bij deze adviesopdracht ligt bijzondere aandacht op de gevolgen van nationale en Europese wet- en regelgeving voor gemeenten. Van de juridisch beleidsadviseur wordt verwacht dat hij of zij actuele en voorgenomen wetgeving analyseert, daarover een onderbouwd juridisch advies opstelt, en deze duiding vertaalt naar de gemeentelijke uitvoeringspraktijk.
Een belangrijk onderdeel van de opdracht is het beoordelen van de juridische implicaties van onder meer de volgende wetsvoorstellen en beleidsontwikkelingen:
Intrekking van de Spreidingswet (voorgenomen) – de juridische gevolgen bekijken indien deze wet wordt ingetrokken.
Afschaffing van de taakstelling (voorgenomen) – analyseren wat het schrappen van de huisvestingstaak voor statushouders betekent.
Asielnoodmaatregelenwet – beoordelen van de reikwijdte en impact van deze wet op gemeenten.
Aanpassingen in de Huisvestingswet (m.b.t. statushouders) – nagaan hoe voorgestelde wijzigingen gemeenten raken.
Wet- en regelgeving rondom Oekraïense ontheemden – duiden van regels voor de opvang en ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen.
Wetsvoorstel Versterking regie op de volkshuisvesting – juridisch toetsen op implicaties voor lokale huisvesting van asielmigranten/statushouders.
Wet goed verhuurderschap – evaluatie en mogelijke aanpassing juridisch beoordelen, specifiek waar het verhuur aan arbeidsmigranten van onzelfstandige woonruimte.
Regelgeving arbeidsmigratie – beoordelen van diverse maatregelen gericht op arbeidsmigranten, waaronder:
Inschrijving van arbeidsmigranten in de Basisregistratie Personen (BRP).
Invoering van specifieke huurcontracten voor arbeidsmigranten.
De Wet toelating terbeschikkingstelling arbeidskrachten (WTTA) en de gevolgen daarvan voor gemeenten.
Daarnaast dient de adviseur ook andere relevante (voorgenomen) wetten, beleidsstukken, EUverdragen en implementaties te toetsen op juridische consequenties voor de Nederlandse gemeentelijke uitvoeringspraktijk van asiel- en migratiebeleid. Gezien de politieke dynamiek is het aannemelijk dat zich tijdens de opdrachtperiode nieuwe relevante wetgeving zal aandienen die eveneens onder deze opdracht valt.
Om deze opdracht goed te kunnen uitvoeren vallen ook onderstaande verantwoordelijkheden binnen de opdracht:
Bestuderen en beoordelen van wetsvoorstellen en wetswijzigingen op het gebied van asiel en migratie, inclusief het analyseren van juridische kaders en de uitvoerbaarheid voor gemeenten.
Opstellen van juridische adviezen met focus op de gevolgen en praktische implicaties van nieuwe wet- en regelgeving voor de gemeentelijke uitvoeringspraktijk.
Geven van mondelinge toelichtingen op de bevindingen en adviezen in verschillende overleggen – zowel intern binnen VNG als extern met gemeenten en ketenpartners.
Gesprekken voeren met gemeenten om juridische aandachtspunten en knelpunten in de uitvoering te inventariseren en te adresseren.
Opstellen van handreikingen en notities ter ondersteuning van de gemeentelijke praktijk, zodat gemeenten goed voorbereid zijn op inwerkingtreding van nieuwe regelgeving.
Vertegenwoordigen van VNG in relevante overleggen (bijvoorbeeld bijeenkomsten met ministeries, wetsevaluaties of uitvoeringstoetsen) om de juridische standpunten en belangen van gemeenten te verdedigen.
Adviseren van interne gremia (de tijdelijke commissie Asiel en Migratie, het VNGbestuur, de directie en de programmanager Asiel en Migratie) over juridische aspecten, bevindingen en risico’s.
Verzorgen van presentaties en bijdragen aan bijeenkomsten of congressen (waar nodig) om kennis te delen over nieuwe ontwikkelingen en juridische duidingen in het asielen migratiebeleid.
Deze opdracht moet de volgende concrete resultaten opleveren:
Voor ieder bovengenoemd wetsvoorstel is een helder en goed onderbouwd juridisch advies uitgewerkt, met aandacht voor noodzakelijke aanpassingen en de uitvoerbaarheid voor gemeenten.
Gemeenten zijn tijdig en in begrijpelijke taal geïnformeerd over de inhoud en impact van nieuwe wetten en regels (bijvoorbeeld via handreikingen, informatiebijeenkomsten of andere communicatiemiddelen).
In alle relevante gremia binnen en buiten VNG is juridische duiding gegeven, inclusief inhoudelijke ondersteuning bij evaluaties van wetgeving en uitvoeringstoetsen.
De VNG kan een krachtige, juridisch onderbouwde lobby voeren richting de wetgever, waardoor nieuwe wetgeving beter aansluit bij de uitvoeringspraktijk van gemeenten.
Gemeenten oordelen positief over de invoering van de hierboven beschreven nieuwe wet- en regelgeving, mede dankzij de juridische begeleiding en voorbereiding vanuit VNG.
Eventuele risico’s (onduidelijke wetgeving, krappe implementatietermijnen of tegenstrijdige regels) zijn tijdig gesignaleerd, voorzien van oplossingsrichtingen en besproken met de betrokken stakeholders.
SMART-doelstellingen:
Binnen 2 weken na publicatie van een wetsvoorstel is een eerste juridische beoordeling gedeeld met het team Asiel en Migratie.
Binnen 1 maand na publicatie van een wetsvoorstel zijn conceptadviezen gereed voor bespreking in de relevante gremia (zoals commissies of overlegtafels).
Gedurende de opdrachtperiode worden minimaal 2 handreikingen of presentaties opgeleverd ten behoeve van gemeenten en andere stakeholders.
Politieke onzekerheid rondom bepaalde wetsvoorstellen kan de inhoud en planning van het project beïnvloeden.
Beperkte informatievoorziening vanuit het Rijk kan het opstellen van tijdige juridische adviezen vertragen.
De noodzaak tot snelle actie bij ad-hoc wetsvoorstellen vereist flexibiliteit in de planning en prioritering van de werkzaamheden.
De opdracht richt zich op het verstrekken van juridisch advies bij het ontwerpen en implementeren van wetten. binnen het beleidsveld asiel en migratie, met bijzondere aandacht voor de gevolgen van nationale en Europese wet- en regelgeving voor gemeenten. Van de juridisch beleidsadviseur wordt verwacht dat hij of zij actuele en voorgenomen wetgeving analyseert, daarover juridisch onderbouwd advies uitbrengt, en deze duiding vertaalt naar de gemeentelijke uitvoeringspraktijk.
Een belangrijk onderdeel van de opdracht is het beoordelen van de juridische implicaties van onder meer de volgende wetsvoorstellen en beleidsontwikkelingen:
De (voorgenomen) intrekking van de Spreidingswet
De (voorgenomen) afschaffing van de taakstelling
De Asielnoodmaatregelenwet
Aanpassingen in de Huisvestingswet met betrekking tot statushouders
Wet- en regelgeving rondom Oekraïense ontheemden
Het wetsvoorstel Versterking regie op de volkshuisvesting
De evaluatie en mogelijke aanpassing van de Wet goed verhuurderschap
Regelgeving gericht op arbeidsmigratie, waaronder:
Inschrijving in de basisregistratie personen (BRP)
Specifieke huurcontracten voor arbeidsmigranten
De Wet toelating terbeschikkingstelling arbeidskrachten (WTTA)
Daarnaast wordt verwacht dat ook andere (voorgenomen) wetten, beleidsstukken, Europese verdragen en hun implementatie worden getoetst op juridische consequenties voor de Nederlandse uitvoeringspraktijk van asiel- en migratiebeleid. Gezien de politieke actualiteit is het aannemelijk dat zich tijdens de opdrachtperiode nieuwe relevante wetgeving zal aandienen die eveneens beoordeeld moet worden.
Uit het cv en of de aangeleverde motivatiebrief blijkt minimaal dat de aangeboden kandidaat aantoonbaar (door opleidingen, cursussen, werkervaring, voorbeeldprojecten et cetera.) beschikt over:
Maximaal uurtarief: € 115,-
Minimaal afgeronde WO rechtenstudie;
Minimaal 6 jaar werkervaring als jurist in de afgelopen 10 jaar;
Minimaal 4 jaar werkervaring als jurist voor of bij (een) gemeente(n) in de afgelopen 10 jaar;
Minimaal 3 jaar werkervaring met juridische advisering in de rol van jurist op het gebied van migratievraagstukken in de afgelopen 6 jaar.
Werkervaring als jurist voor of bij (een) gemeente(n) in de afgelopen 10 jaar;
30 %
0-5 jaar = 0 punten
5 tot 6 jaar = 20 punten
6 tot 7 jaar = 40 punten
>7 jaar = 100 punten
Aantoonbare werkervaring met het zelfstandig uitvoeren van juridische analyses van wetsvoorstellen met bestuurlijke impact, inclusief het opstellen van adviesnota’s of handreikingen voor overheden of belangenorganisaties;
10 %
0 referenties = 0 punten
1 referentie = 20 punten
2 referenties = 40 punten
3 referenties = 60 punten
4 referenties = 100 punten
Aantoonbare kennis van en werkervaring met (één of meer van) de volgende wetten:
1. Spreidingswet;
2. Asielnoodmaatregelenwet;
3. Huisvestingswet;
4. Tijdelijke Wet Oekraïne;
5. Wet goed verhuurderschap;
6. Wet Bassiregistratie personen;
30 %
0-2 wetten = 0 punten
3 wetten = 20 punten
4 wetten = 40 punten
5 wetten = 60 punten
6 wetten = 100 punten
Aantoonbare werkervaring met het opereren in een politiekbestuurlijke context en het voeren van overleg met of namens gemeenten, inclusief advisering aan directies of bestuurlijke gremia;
20 %
0 tot 1 jaar = 0 punten
1 tot 5 jaar = 20 punten
5 tot 8 jaar = 60 punten
>8 jaar = 10 punten
Prijs
De score op prijs telt voor 10% mee. Dat wordt als volgt bepaald:
De inschrijver met het laagste uurtarief krijgt het maximaal aantal punten. Alle overige inschrijvers worden gerelateerd aan de inschrijving met de laagste prijs via de volgende formule:
("uurtarief laagste inschrijving" / "uurtarief uw inschrijving") x "maximaal aantal punten"
Tijdens de selectiegesprekken wordt getoetst of de zelfstandig opererende jurist over de volgende, projectgerichte competenties beschikt:
Onafhankelijk juridisch analytisch vermogen
Kan zonder hiërarchische sturing complexe wet- en regelgeving doorgronden, de uitvoerbaarheid voor gemeenten beoordelen en op eigen gezag tot heldere, toetsbare conclusies komen.
Krachtige schriftelijke en mondelinge adviesvaardigheid
Levert zelfstandig, in eigen stijl en planning, beknopte maar robuust onderbouwde adviezen, handreikingen en presentaties die direct als project-deliverable kunnen worden overgedragen aan VNG en gemeenten.
Strategische omgevingssensitiviteit
Herkent en weegt bestuurlijke, politieke en maatschappelijke signalen vroegtijdig, vertaalt deze onafhankelijk naar risico- en kansenanalyses voor de opdracht.
Netwerkgericht samenwerken op gelijkwaardige basis
Bouwt en onderhoudt een relevant netwerk (gemeenten, ministeries, koepels) op eigen initiatief; schakelt als gelijkwaardig gesprekspartner, nooit in ondergeschikte rol, en bevordert kennisuitwisseling ten bate van het project.
Zelforganiserend resultaat- en tijdsturend vermogen
Plant, prioriteert en levert alle overeengekomen deliverables binnen afgesproken termijnen, anticipeert op ad-hoc wijzigingen in wetgevingsprocessen en besluit zelfstandig over inzet van tijd en middelen om projectdoelen te behalen.
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.
VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
Verbeteren van de dienstverlening;
Een efficiënte en wendbare organisatie;
Anticiperen op de toekomst.
Het programma Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) valt onder de directie Inclusieve Samenleving en is gepositioneerd binnen het team Bestaanszekerheid. Dit programma richt zich op alle asiel- en migratievraagstukken die relevant zijn voor gemeenten, met nadruk op de uitvoeringsimplicaties van beleid en wetgeving.
Binnen dit programma zijn diverse (project)onderdelen met de volgende beoogde resultaten:
Behoud van de Spreidingswet – ervoor zorgen dat de Spreidingswet van kracht blijft.
Borging van financiering voor de BRP-straten – zekeren dat de Basisregistratie Personen-straten (speciale gemeentelijke inschrijvingslocaties) structureel gefinancierd worden.
Verbetering van de positie van arbeidsmigranten – versterken van de rol van gemeenten bij het beschermen van arbeidsmigranten.
Keuzes rondom migratievormen – maken van beleidskeuzes over verschillende vormen van migratie (op basis van het rapport van de Staatscommissie).
Borging van financiering voor de opvang van Oekraïense ontheemden – continuïteit waarborgen in de financiering van opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen.
Behoud van de taakstelling voor statushouders – zorgen dat gemeenten hun verplichte huisvestingstaak voor statushouders blijven uitvoeren.
Verbeterde opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) – de opvang en begeleiding voor AMV’s naar een hoger niveau tillen.
Ontwerp en implementatie van een langetermijnoplossing voor de opvang van Oekraïense ontheemden – een duurzaam plan uitwerken en uitvoeren voor de toekomstige opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Samenwerken met het rijk voor het ontwerpen van een nieuwe bekostiging voor opvang en huisvesting en ondersteuning bij implementatie hiervan bij gemeenten
VNG heeft in dit domein een unieke rol: de vereniging vertegenwoordigt de belangen van gemeenten, zorgt voor afstemming tussen het Rijk en het lokale bestuur, en geeft juridische en beleidsmatige duiding aan de vele wetsvoorstellen die de uitvoering raken. Dit betreft vaak het (mede)ontwerpen en het ondersteunen implementeren bij gemeenten van nieuwe wetgeving. De ambitie van het team Asiel en Migratie is om niet alleen reactief te opereren, maar ook proactief de stem van gemeenten te laten horen in de beleidsontwikkeling – met oog voor uitvoerbaarheid en juridische houdbaarheid.
Geplande datum eerste gesprek:
vrijdag 15 augustus 2025, middag
De gesprekken zullen plaatsvinden via MS Teams.
Interview
In dit gesprek wordt de kandidaat beoordeeld op werk- en opdrachtinhoudelijke aspecten, de match met de organisatie en de benodigde competenties. Op basis van de uitkomst van deze gesprekken vindt gunning van de opdracht plaats en/of wordt een kandidaat geselecteerd voor een eventueel tweede gesprek.
Het is de verantwoordelijkheid van de inschrijver dat de kandidaat op het afgesproken tijdstip aanwezig is. Als de kandidaat, zonder voorafgaande afmelding, op de door ons gecommuniceerde datum en tijdstip afwezig is, kan dit leiden tot uitsluiting van de procedure.
Als uit het gesprek blijkt dat aan één of meer eisen niet wordt voldaan, behoudt VNG (Realisatie) zich het recht voor om de kandidaat alsnog uit te sluiten van de verdere procedure en de betrokken aanbieder uit de database van het desbetreffende perceel te verwijderen. Indien een kandidaat wordt uitgesloten staat het de opdrachtgever vrij de eerstvolgende kandidaat uit te nodigen.
Documenten bij gunning
Iedere in te huren medewerker dient voorafgaand aan de start van de werkzaamheden de volgende documenten aan te leveren:
Persoonsgegevens;
Ondertekende geheimhoudingsverklaring.
Aanvullende informatie
Plaats tewerkstelling:
Hybride
Mogelijke contractduur en aantal contracturen:
Eerste contract is tot 31-12-2025
Daarna is in overleg verlenging mogelijk. De uiteindelijke duur is afhankelijk van de specifieke opdracht en invulling daarvan, maar op basis van de condities in deze uitvraag uiterlijk 36 maanden.
Het aantal uren in het eerste contract is gelijk aan het opgegeven aantal in deze uitvraag. Bij een eventuele verlenging kan het aantal uren worden aangepast. Leverancier blijft vrij wel of niet in te stemmen met een verlenging.
Gemiddeld aantal uren per week:
Gemiddeld 24 uur per week, dat is maximaal 440 uur voor de initiële contractperiode.
De maximale geschatte opdrachtwaarde bedraagt 3456 uur over een periode van 36 maanden.
De opdrachtnemer dient zelf te beschikken over laptop en telefoon om de werkzaamheden uit te voeren.
Let op:
De gunning van de opdracht mag niet leiden tot een totstandkoming van een dienstbetrekking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. In dat verband dienen ZZP-inschrijvers de volledig ingevulde en ondertekende ZZP-verklaring met bijlage, bij hun inschrijving te overleggen. Het niet indienen van het ingevulde en ondertekende formulier leidt tot uitsluiting. Indien uit de aangeleverde gegevens volgt dat gunning van de opdracht aan inschrijver leidt tot (een (verhoging van het) risico op) schijnzelfstandigheid, dan kan dit reden zijn voor uitsluiting op basis van een wettelijke verplichting