Beschikbare opdrachten bij Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
Over Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de koepelorganisatie van alle gemeenten. Samen met alle (380) gemeenten bouwt de VNG aan kracht en kwaliteit van het lokaal bestuur. De VNG ondersteunt gemeenten bij hun ontwikkeling en behartigt hun belangen.
De bestuurlijke organisatie van de VNG bestaat uit een vertegenwoordiging van wethouders, burgemeesters, raadsleden, griffiers en gemeentesecretarissen in de vorm van bestuur en inhoudelijke commissies. Via deze structuur en de algemene ledenvergadering (ALV) wordt met alle gemeenten samengewerkt aan diverse maatschappelijke opgaven, zoals vernieuwing in het sociaal domein, fysieke omgeving en versterking lokale democratie.
De VNG –organisatie staat onder leiding van de Algemene Directie. De organisatie bestaat uit de onderdelen VNG Beleid en VNG bedrijven. VNG is gevestigd in de Willemshof, Nassaulaan 12, Den Haag.
VNG ondersteunt de gemeenten door op te halen wat er in gemeenten gebeurt en dat in te brengen bij de Haagse politiek. Tot de activiteiten van de VNG behoren:
Bieden van een platform;
Belangenbehartiging;
Dienstverlening aan gemeenten;
Ontwikkeling producten en diensten.
Platformfunctie
De platformfunctie van de VNG krijgt gestalte in het werk van de commissies, provinciale afdelingen, congressen, studiedagen en op vng.nl. Uitwisseling van ervaringen en leren van elkaar staan voorop. Jaarlijks komen meer dan 3000 bestuurders en ambtenaren bijeen in de algemene ledenvergadering (ALV), het hoogste besluitvormende orgaan van de VNG.
Alle gemeenten, Curaçao, Bonaire, Saba, St. Eustatius, Aruba en enkele tientallen gewesten zijn lid van de VNG.
Belangenbehartiging
De VNG is de belangenbehartiger van alle gemeenten en is dan ook regelmatig gesprekspartner van andere overheden, leden van het parlement, maatschappelijke organisaties en belangenverenigingen. De VNG hecht veel waarde aan deze contacten. Samen met andere betrokkenen staan gemeenten immers voor de opgave taken en dienstverlening aan burgers en bedrijven zo goed mogelijk te organiseren en uit te voeren. Gemeenten spelen daarbij een belangrijke rol, zij zijn feitelijk de werkvloer van de overheid.
Dienstverlening
De dienstverlening van de VNG bestaat onder andere uit het adviseren en informeren van gemeenten over actuele ontwikkelingen. Dat gebeurt bijvoorbeeld via vng.nl, nieuwsbrieven, ledenbrieven, handreikingen en modelverordeningen. Daarnaast beantwoordt de VNG via het Informatiecentrum vragen van individuele leden en geeft hun advies.