Begindatum:
1 feb 2025Einddatum:
31 dec 2025Uren per week:
20Publicatiedatum:
31 jan 2025Aanleiding
In december 2018 heeft een groot aantal partijen het ‘nationale klimaatakkoord’ getekend. Een van de belangrijke doelen uit het klimaatakkoord is om Nederland voor 2050 geheel aardgasvrij te maken. De gebouwde omgeving zal dan geen gebruik meer maken van aardgas voor de warmtevoorziening of warm tapwater.
Om een aardgasvrije gebouwde omgeving te realiseren was één van de acties in het klimaatakkoord dat alle Nederlandse gemeenten voor het einde van 2021 een Transitievisie Warmte (TVW) vastgesteld zouden hebben. In vervolg op de Renkumse TVW (www.renkum.nl/Bestuur/Bekendmakingen_en_regelgeving/Beleidsregels_en_nota_s/Milieu_klimaat_en_energie/Transitievisie_Warmte_Renkum) en om ervoor te zorgen dat in 2040 alle wijken in de gemeente Renkum aardgasvrij en fossielvrij hun warmte kunnen opwekken, wordt er door de gemeente Renkum onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een warmtenet in Renkum (dorp).
In een WUP wordt precies beschreven hoe een gemeente in samenwerking met de betrokken stakeholders van plan is haar wijken aardgasvrij te maken door over te stappen naar duurzame manieren van verwarmen en koken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat de meest kostenefficiënte warmteoplossing is en hoe je de bewoners van de wijk meeneemt. Het WUP is de uitkomst van een samenwerking tussen gemeente, inwoners van de wijk en andere betrokken stakeholders. Hier zijn dus alle perspectieven in meegenomen.
Behoefte/Doelstelling
De gemeente Renkum heeft de afgelopen jaren verschillende verkenningen gedaan naar de haalbaarheid van een warmtenet in Renkum. Het laatste onderzoek heeft concrete aanleiding gegeven om een meer gedetailleerd onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een warmtenet in Renkum.
Rol
De projectleider haalbaarheidsonderzoek warmtenet Renkum gaat het onderzoek naar de haalbaarheid van het warmtenet uitvoeren. Ook neemt deze projectleider de leiding in het proces, zoals het betrekken van stakeholders en zorgen voor samenwerkingsafspraken. Ook ontwikkeld de projectleider een participatieaanpak en ondersteund de beleidsmedewerker bij het meenemen van de wethouder, college van B&W en gemeenteraad in het proces. De projectleider werkt samen met een beleidsmedewerker van de gemeente.
In een vroeg stadium worden duidelijke afspraken gemaakt over de specifieke activiteiten van alle betrokken stakeholders en worden deze meegenomen in het plan van aanpak om te komen tot het WUP. In de loop van de opdracht vinden er reguliere afstemmingsmomenten plaats tussen procesbegeleider en de gemeente om alle activiteiten te stroomlijnen en de kennis en ervaringen van de procesbegeleider gedurende het traject ook intern te kunnen borgen.
De projectleider is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een proces gericht op het verkrijgen van verdere duidelijkheid over de technische en financiële haalbaarheid van een warmtenet. Hij neemt de kartrekkersrol en levert expertise, begeleidt het proces en werkt naar besluitvorming toe.
Het haalbaarheidsonderzoek bestaan onder andere uit: de technische situering van het warmtenet, vergelijking met all-electric, uitwerking van de back-up scenario’s om lock-in te voorkomen.
De projectleider organiseert een samenwerking tussen de belangrijkste stakeholders. Dit betreffen tenminste Smurfit Kappa Parenco, woningcorporatie Vivare en het Gelders Warmte-infrastructuurbedrijf (GWIB).
De projectleider ontwikkeld naast een haalbaarheidsonderzoek ook een participatieplan waar na afronding van het haalbaarheidsonderzoek aan de hand van bewoners kunnen worden benaderd.
De projectleider zorgt voor (aan de voorkant heldere) go/ no-go momenten in het onderzoek.
De governance-mogelijkheden voor de gemeente in een warmtenet worden uitgewerkt en verkend.
De projectleider zorgt, in samenwerking met de beleidsmedewerker van de gemeente, tijdens het proces dat de verantwoordelijk wethouder, het college van B&W en de gemeenteraad worden betrokken bij de voortgang.