Systemisch kunstenaar TAW

Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland

Sluit over 8 dagen
115 28-32 Zuid-Holland

Begindatum:

Z.S.M.

Einddatum:

31 dec 2025

Uren per week:

28-32

Publicatiedatum:

31 jan 2025

Organisatie
Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 342 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren.

Over het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd
Het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) bouwt mee aan een lerend jeugdstelsel dat kinderen en jongeren in Nederland helpt gelukkig en veilig op te groeien. Het OZJ ondersteunt initiatieven in het hele land die bijdragen aan vernieuwing en verbetering van de jeugdhulp, en helpt mee aan kennisuitwisseling, samenwerking en innovatie. Meer informatie over het OZJ is hier te vinden.

Over de Aanpak Wachttijden
Wachttijden in de jeugdzorg bestaan al jaren. De groeiende zorgvraag en huidige knelpunten in de jeugdzorg leiden tot lange wachttijden, met ernstige gevolgen voor kinderen en jongeren. Deze wachttijden verergeren hun klachten, vertragen hun ontwikkeling en belemmeren daarmee hun toekomstkansen. Deze wachttijden kunnen duurzaam worden teruggedrongen als structureel wordt gekeken wat de onderliggende oorzaken zijn van wachttijden en niet enkel te focussen op symptoombestrijding.

Het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) heeft van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de opdracht gekregen om jeugdzorgregio’s te ondersteunen bij het terugdringen van wachttijden in de jeugdzorg op basis van goed inzicht en overzicht. Het OZJ heeft hiervoor Team Aanpak Wachttijden opgezet. Dit team heeft een structurele aanpak ontwikkeld die tot en met 2025 in jeugdzorgregio’s ingezet wordt.

Dit doet Team Aanpak Wachttijden door

  • Jeugdzorgregio’s te stimuleren om het vraagstuk wachttijden te agenderen, betrokkenen te mobiliseren en te bouwen aan het juiste netwerk;

  • Jeugdzorgregio’s te ondersteunen bij het vormgeven en uitvoeren van het aanpakken van wachttijden in de jeugdzorgregio;

  • Te werken volgens de volgende ontwerpprincipes: systemisch en duurzaam, samen met de jeugdzorgregio, stapsgewijze verbetering, experimenteren om te bewegen in plaats van te bewijzen;

  • De leefwereld van het kind of de jongere en de professional leidend te laten zijn in het komen tot focus en oplossingen;

  • Bestuur, beleid en uitvoering met elkaar te verbinden;

  • Jeugdzorgregio’s te ondersteunen bij het beter inzichtelijk krijgen en duiden van de wachttijden met data zoals het dashboard Wachttijden;

  • Kennis, expertise en praktijkervaring in te zetten en actief te verspreiden;

  • Jeugdzorgregio’s aan elkaar te verbinden zodat zij van elkaar leren.

We werken aan de doelstelling in jeugdregio’s omdat wachttijden voortkomen uit een complex geheel van onderling samenhangende factoren. Wachttijden ontstaan namelijk door onderliggende oorzaken die (lokaal of regionaal) kunnen verschillen, waardoor er geen ‘quick fix’ of uniforme oplossing is. Om de oorzaak van wachttijden duurzaam aan te pakken is een regionale werkwijze nodig waarmee een wezenlijke en blijvende verandering teweeg wordt gebracht in het systeem.

Omschrijving van de opdracht
Je helpt Aanpak Wachttijden bij de doorontwikkeling en ook de borging van de aanpak. Je aandacht gaat uit naar het maximaal inzetten op het versterken van het draagvlak in de regio’s voor de andere manier van denken en doen zodat we regio’s met een zo optimaal mogelijke voedingsbodem los kunnen laten aan het einde van het project. Ten aanzien van de borging help je mee om op te tekenen wat de werkzame elementen zijn van de aanpak zodat we een legacy kunnen achterlaten.

In ieder geval ondersteun je de regio’s Twente en Gooi en Vechtstreek. Maar ook het ondersteunen van andere regio’s is een onderdeel van de werkzaamheden. Van belang is dat aan de hand van deze ondersteuning ook rode draden worden opgehaald over wat helpend is in het versterken van de beweging en inhoudelijke ontwikkeling in de regio’s door deze beweging te expliciteren en op deze wijze bij te dragen aan het draagvlak voor de andere manier van werken.

Daarnaast doet de systemisch kunstenaar onderzoek naar het thema verantwoordelijkheid samen met professionals, regionale ketenpartners en landelijke samenwerkingspartners. Vanuit de complexiteitstheorie wordt gekeken hoe het betrekken van diverse partijen het vraagstuk verrijkt. Dit onderzoek richt zich op de formele en informele aspecten van samenwerking in de jeugdzorg en hoe deze zich verhouden tot verantwoording en protocollen die soms tekortschieten. Het doel is om handvatten te ontwikkelen voor een nieuwe manier van werken in deze complexe omgeving. Je biedt workshops ter bevordering van draagvlak aan en draagt bij aan het organiseren van activiteiten binnen het leernetwerk d.m.v. inhoudelijke inbreng maar ook aan de hand van werkvormen vanuit jouw expertise van systemisch kunstenaarschap.

Het betreft een nieuwe rol die gaandeweg de opdracht verder wordt ingevuld.

Eisen

  • Minimaal een afgeronde opleiding in de richting van design thinking of ontwerp

  • Minimaal 5 jaar werkervaring met project-/procesbegeleiding

  • Minimaal 5 jaar werkervaring op het gebied van creatieve beeldende uitwerkingen van complexe communicatievraagstukken

  • Kandidaat heeft minimaal 5 jaar werkervaring in de rol van adviseur met onderzoeken in het sociaal domein of jeugdzorg;

  • We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop.

Wensen

  • Je hebt aantoonbaar toegang tot een actief landelijk en regionaal netwerk in de jeugdhulp op het thema wachttijden binnen de volgende categorieën/ organisaties: - binnen de gemeentelijke overheid; - binnen lokale aanbieders; - binnen cliënt organisaties; - binnen kennis- en wetenschapsinstituten die zich bezighouden met het jeugddomein.

  • Aantoonbare werkervaring met stakeholdermanagement in bestuurlijke organisaties zoals (lokale)overheden en jeugdzorginstellingen.

  • Netwerk op het gebied van jeugdzorg in de regio’s Twente, Gooi en Vechtstreek;

  • Aantoonbare werkervaring met maatschappelijk en/of politiek gevoelige onderwerpen.

Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Leya Schoonderwoerd via 06 43 60 79 99 / leya.schoonderwoerd@kbenp.nl.
Help
Contact
Help
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Opdracht Adviseur Leya Schoonderwoerd
Leya Schoonderwoerd
Opdracht Adviseur