Implementatiemanager Omgevingswet

Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland

Sluit over 6 dagen
137 36 Zuid-Holland

Begindatum:

17 feb 2025

Einddatum:

30 jun 2025

Uren per week:

36

Publicatiedatum:

29 jan 2025

Over VNG
Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 342 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren.

Over de programmatische ondersteuning bij de Omgevingswet
Met de Omgevingswet is het stelsel van ruimtelijke regels volledig herzien. De VNG ondersteunt gemeenten bij deze invoeringsopgave om te werken mét en in de geest van de Omgevingswet. Deze ondersteuning is tot 1 juli 2025 georganiseerd via het huidige programma Omgevingswet en wordt daarna voor zover mogelijk en wenselijk ingebed in de lijnorganisatie van de Directie Fysieke Leefomgeving. Voor een deel van de ondersteuning is hier sprake van maar een deel zal zeker in programmatische vorm worden doorgezet tot 2029.

Een belangrijk kenmerk van de ondersteuning is de verbondenheid en verwevenheid tussen beleid en uitvoering. Hierbij werken we interbestuurlijk samen met andere koepels (IPO, UvW), rijkspartijen, het interbestuurlijke programma Aan de slag van VRO en onderdelen van de beheerorganisatie van DSO-LV (Digitale Stelsel Omgevingswet Landelijke Voorziening). Voorbeelden van projectteams/werkpakketten binnen de huidige programmaorganisatie zijn: Regionale Implementatie Coaches Omgevingswet (RIO), Bureau Implementatieondersteuning Omgevingswet (BIO), Kerninstrumenten, Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH), Regie en Demand DSO, Serviceketen en Leveranciersmanagement. Deze worden op dagelijkse basis aangestuurd door coördinatoren. Deelprogramma Wkb (Wet kwaliteitsborging) maakt ook onderdeel uit van de programmaorganisatie Omgevingswet.

Binnen de VNG word je onderdeel van het programma Omgevingswet. Wij zijn een energiek en gedreven team van ongeveer 80 collega’s. Maandelijks organiseren we een teamsessie, een aantal keer per jaar doen we gezamenlijk leuke activiteiten en doorlopend is er veel onderling contact, overleg en ondersteuning. Je collega’s staan voor je klaar om je te helpen en je thuis te laten voelen in ons team. De werkzaamheden worden hybride uitgevoerd (je werkt zowel op kantoor als thuis).

Omschrijving van de opdracht
Het programmateam Omgevingswet wordt aangestuurd door het Programma Management Team (PMT). Het PMT bestaat uit drie managers, een strategisch adviseur, de coördinator van PMO (Programma Management Office) en een secretaris met elk een eigen aandachtsgebied en verantwoordelijkheid:

  • Een overall programmamanager (gericht op extern/bestuurlijk/lobby)

  • Een programmamanager gericht op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en Leveranciersmanagement / Regie & Demand.

  • Een implementatiemanager gericht op de implementatie(ondersteuning) van gemeenten en uitvoeringsorganisaties.

Jij gaat aan de slag als implementatiemanager gericht op de implementatie(ondersteuning). Vanuit die rol zorg je voor inhoudelijke sturing aan de implementatie-activiteiten binnen het programma Omgevingswet bij VNG. Deze implementatie-activiteiten zijn ingericht aan de hand van werkpakketten. Op dagelijkse basis worden werkpakketten aangestuurd door coördinatoren. Jij bent vanuit het PMT opdrachtgever voor deze coördinatoren.

Het gaat hierbij om verschillende werkpakketten en teams: regionale implementatiecoaches (RIO’s), bureau implementatieondersteuning (BIO), (digitalisering) kerninstrumenten, participatie, vergunningverlening, toezicht- en handhaving (VTH) en monitoring Daarnaast bereid je in nauwe samenwerking met de leidinggevenden in het programma en lijnorganisatie de overdracht voor van programmataken en -producten naar de lijn en/of de nieuwe programmatische inrichting.

Je hebt continu nauwe afstemming met de overige PMT-, leidinggevenden in de directie Fysieke Leefomgeving en externe stakeholders waaronder met name het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Je legt verantwoording af aan de overall programmamanager Omgevingswet.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden

  • Deelname aan het Programma Management Team (PMT) van het VNG-programma Omgevingswet; zorgen voor deugdelijke sturing, rapportage en (financiële) beheersing;

  • Verantwoordelijk voor de implementatie-activiteiten binnen het VNG-programma Omgevingswet binnen de portefeuille van Implementatiemanagement;

  • Verantwoordelijk voor de overdracht van je portefeuille naar de lijn en/of de nieuwe programmatische inrichting ervan;

  • Strategisch advies over transitiemanagement in relatie tot de programmaoverdracht en tot de organisatieontwikkeling van de directie Fysieke Leefomgeving aan o.a. directeur Fysieke Leefomgeving VNG;

  • Aansturen van coördinatoren van de werkpakketten in portefeuille Implementatiemanagement. In geval van de Regionale implementatiecoaches doe je dat samen met de betreffende manager van ADS;

  • Verantwoordelijk voor interbestuurlijke implementatie activiteiten en externe afstemming rondom implementatie-activiteiten, met name met het interbestuurlijke programma Aan de slag, o.a. door deelname aan het Interbestuurlijk Implementatieteam.

Resultaat van de opdracht
Deze opdracht kent hoofdresultaten, die redelijk valide zijn gedurende de looptijd van het contract. Voorafgaand aan elke verlenging worden tussen opdrachtgever en opdrachtnemer deze hoofdresultaten vertaald in concrete op te leveren resultaten voor de termijn van de verlenging.

De hoofdresultaten zijn:

  • Implementatieactiviteiten van bevoegd gezagen (gemeenten en uitvoeringsdiensten) zijn, voor zover binnen scope van VNG, zo goed als mogelijk gefaciliteerd.

  • Er is een gestructureerd beeld van de stand van zaken in het land m.b.t. het werken mét en in de geest van de OW en hierop zijn gerichte acties en interventies ondernomen;

  • Nauwe samenhang tussen de verschillende projecten en werkpakketten binnen de (programma)organisatie, de Directie Fysieke Leefomgeving en tussen/met interbestuurlijke partners.

De concrete op te leveren resultaten voor 1 juli 2025 zijn:

  • Zorg dragen dat ook gemeentelijk management ondersteund kunnen worden bij hun verantwoordelijkheid en eigenaarschap voor het werken met en in de geest van de Omgevingswet;

  • Integratie van de relevante en beschikbare monitors met indicatoren voor de implementatie/transitie met een resultaatgerichte sturing op de RIO’s;

  • Concrete verbinding leggen tussen de gezamenlijke focus van de RIO’s en de focus van de werkpakketten binnen het programma;

  • Organiseren en voorbereiden van de overdracht van het programma-activiteiten in je portefeuille naar de lijn en/of de nieuwe programmatische inrichting.

Eisen

  • Een afgeronde WO-opleiding;

  • Minimaal 10 jaar aantoonbare werkervaring als programma- of projectmanager;

  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring in verander- en/of implementatietrajecten in een complexe interbestuurlijke omgeving*; complexe interbestuurlijke omgeving* wordt gezien als een samenwerking binnen publieke instanties met diverse partijen waarbij tegenstrijdige belangen wordt behartigd vanuit diverse organisaties.

  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring in het gemeentelijk werkveld als programma- of projectmanager in de afgelopen 15 jaar;

  • Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met het aansturen van een project- of programmaorganisatie Omgevingswet.

  • We gaan uit van gebruik van eigen telefoon en laptop.

Wensen

  • Werkervaring in gemeentelijk veld als programma- of projectmanager in de afgelopen 15 jaar;

  • Aantoonbare werkervaring in verander- en/of implementatietrajecten in een complexe interbestuurlijke omgeving*;

  • Werkervaring met implementatie- en/of transitie(ondersteuning) van de Omgevingswet;

  • Afgeronde academische opleiding op het gebied van fysiek domein / ruimtelijke ordening;

  • Werkervaring met organisatie-ontwerp en - inrichtingsvraagstukken

  • Werkervaring met strategische advisering aan ambtenaren, directie én bestuurders.

Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Susan Peschier via 06 43 36 34 42 / susan.peschier@kbenp.nl.
Help
Contact
Help
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Opdracht Adviseur Susan Peschier
Susan Peschier
Opdracht Adviseur