Testcoördinator/Technisch Specialist PGB2.0

Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland

Deze inhuuropdracht is verlopen
105 32 Zuid-Holland

Begindatum:

1 sept 2024

Einddatum:

31 aug 2025

Uren per week:

32

Publicatiedatum:

20 jul 2024

Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.

VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:

  • werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;

  • verbeteren van de dienstverlening;

  • een efficiënte en wendbare organisatie;

  • anticiperen op de toekomst.

Over de CIO Functie
De functie van Testcoördinator/Technisch Specialist PGB2.0 valt binnen VNG Realisatie onder het team CIO-functie. De CIO-functie heeft de verantwoordelijkheid voor het informatiebeleid in ketens waarin gemeenten samenwerken met de rijksoverheid voor haar dienstverlening. Dit team heeft o.a. als taak om vanuit VNG Realisatie gemeenten te ondersteunen bij de digitale overheidsdossiers: in alle domeinen, vanuit standaarden, governance principes, en informatiekundige kennis.

PGB2.0
Het persoonsgebonden budget (pgb) is een budget dat mensen met een chronische beperking of ziekte toegekend kunnen krijgen (vanuit 4 wetten) om zelf zorg in te kopen. Zorg die is afgestemd op hun persoonlijke situatie. Voor het verwerken van de pgbadministratie is een nieuw systeem ontwikkeld - genaamd PGB2.0 - voor het beheren van toegekende budgetten en zorgovereenkomsten, en het registreren en betalen van zorgdeclaraties. Het huidige systeem (PGB1.0) is namelijk ‘end of life’. Sinds kort zijn alle zorgkantoren aangesloten op PGB2.0, de focus ligt vanaf nu meer op het aansluiten van gemeenten. Sinds 2022 zijn 6 gemeenten ‘as is’ aangesloten op PGB2.0, dat wil zeggen met de huidige versie van PGB2.0 die nog verder wordt doorontwikkeld.

De invoering van PGB2.0 wordt uitgevoerd in ketenverband. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is eindverantwoordelijk. Dit alles vindt plaats in een complexe politiek-bestuurlijke context en binnen een keten waar verschillende partijen en rollen samenkomen en er sprake is van centrale en decentrale taken en bevoegdheden. Soms is er sprake van tegengestelde belangen en een goede samenwerking is niet altijd vanzelfsprekend. Tegelijkertijd moet het PGB2.0- systeem wel worden doorontwikkeld en stapsgewijs ingevoerd. Als testcoördinator ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden, coördineren en uitvoeren van testactiviteiten met betrekking tot voor gemeenten relevante functionele onderdelen van het PGB2.0 systeem.

Voor PGB2.0 geldt ‘zorgvuldigheid, boven snelheid’. Daarom is er niet gekozen voor een ‘big bang’ invoering, maar voor een gefaseerde aansluiting op het PGB2.0-systeem. De verantwoordelijkheid voor de implementatie ligt bij gemeenten zelf, VNG-Realisatie ondersteunt de implementatie, de SVB heeft een operationele regierol.

Omschrijving van de opdracht
Als technisch specialist PGB 2.0 vertegenwoordig je gemeenten bij de voorbereidingen van de implementatie van het nieuwe PGB-systeem. Je overziet het technisch speelveld, bent op de hoogte van de werkwijzen bij gemeenten in het sociaal domein en bent in staat om zelfstandig de belangen van gemeenten te vertegenwoordigen bij ketenpartners. Je werkt nauw samen in een proactief team onder aansturing van de projectleider, samen met andere inhoudelijke experts en beleidsmedewerkers van de organisatie.

Gezamenlijk beschikken zij over relevante expertises, zoals op juridisch terrein, proces, invoeringsondersteuning en beleid. Dat betekent: Het opstellen en onderhouden van het testplan binnen het project; Het opstellen van functionele acceptatiecriteria; Het opstellen van functionele en regressietestscripts; Het, in samenspraak met de functioneel specialist, organiseren en coördineren van de betrokkenheid en deelname van gemeenten aan de testactiviteiten van het PGB2.0 systeem

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Als testcoördinator/technisch specialist PGB 2.0 voer je de volgende werkzaamheden uit: Vertegenwoordigen van de gemeente in de afstemming omtrent:

  1. Het inrichten van functioneel beheer aan de zijde van gemeenten;

  2. Continuïteit van de koppeling tussen het Inlichtingenbureau en ODC-Noord (het datacenter waar het Z-domein van het PGB2.0 systeem is ondergebracht) monitoren en waarborgen;

  3. Neemt zitting in landelijke werkgroep(en) rondom het functioneel beheer en architectuur.

Resultaat van de opdracht
Het resultaat van de opdracht bestaat uit de volgende producten:

  1. Een testplan, o.a. met functionele acceptatiecriteria, en (regressie)testscripts dat gebruikt kan worden als basis voor de organisatie en inrichting van de functionele acceptatie testactiviteiten;

  2. Actief deelnemende gemeenten aan de testactiviteiten;

  3. Uitgevoerde functionele acceptatie testactiviteiten;

  4. Afstemming met de SVB en gemeenten over de inrichting van functioneel beheer van het PGB2.0 systeem;

  5. Afstemming met betreffende partijen over de koppeling tussen het GGK en ODC Noord.

Eisen

  • Afgeronde technisch-informatiekundige opleiding op minimaal HBO-niveau, of vergelijkbaar;

  • HBO werk en denkniveau

  • Je hebt minimaal 3 jaar werkervaring als testcoördinator en met het opzetten van functionele testcases.

  • Je hebt minimaal 5 jaar ervaring met het trekkingsrechtenproces voor PGB en eventueel samenwerking met ketenpartners.

Wensen

  • Je hebt minimaal 1 jaar werkervaring in de uitvoeringspraktijk bij gemeenten op het terrein van de WMO en/of Jeugdwet.

  • Je hebt minimaal 1 jaar werkervaring met risk-based testing.

  • Je hebt minimaal 1 jaar werkervaring met het opstellen en uitvoeren van regressietesten

  • Je hebt minimaal 1 jaarwerkervaring met invoeringstrajecten van nieuwe ICT-systemen bij gemeenten.

Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Sybren Hindriks via 06 43 53 65 77 / sybren.hindriks@kbenp.nl.
Help
Contact
Help
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Opdracht Adviseur Sybren Hindriks
Sybren Hindriks
Opdracht Adviseur
Oeps! Deze inhuuropdracht is verlopen
Bekijk actieve inhuuropdrachten door op de knop hieronder te klikken of ga door naar de verlopen inhuuropdracht. Het is mogelijk om de verlopen inhuuropdracht te bekijken, maar het is niet meer mogelijk om je in te schrijven.