Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam, Nederland
Begindatum:
15 mei 2025Einddatum:
1 jun 2026Uren per week:
36Publicatiedatum:
24 apr 2025Organisatie
Werken voor de gemeente Rotterdam is werken voor een stad die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Die bekend staat als innovatief en internationaal. Een stad ook met complexe vraagstukken en grote maatschappelijke opgaven. In deze voorhoede werk jij, voor en samen met meer dan 620.000 Rotterdammers. Bij zo’n stad hoort een eigentijdse overheid. Wij bieden je ruimte en kansen om Rotterdam en daarmee jezelf vooruit te blijven helpen. Met arbeidsvoorwaarden die dat mogelijk maken.
Jouw werkgebied voor deze vacature is het cluster Bestuurs- en Concernondersteuning (BCO). De BCO noemen we ook wel de spil van de gemeentelijke organisatie. De medewerkers van dit cluster zorgen ervoor dat het college van burgemeester en wethouders de stad kan besturen. Het is de schakel tussen de Rotterdammers, het stadsbestuur en de veertien gebieden. De BCO verzorgt ook de bedrijfsvoering voor alle clusters. De afdelingen inkoop, communicatie, ICT, facilitaire zaken, juridische zaken, HR, onderzoek en financiën zorgen ervoor dat de clusters zich volledig kunnen richten op hun eigen taken.
Bij de gemeente Rotterdam staat centraal dat je je als medewerker kunt ontwikkelen. Dat stimuleren we ook. Want hoe beter jij je werk kunt doen, hoe beter het resultaat voor onze stad.
De afdeling
De ICT-directie van Rotterdam behoort tot een van de grootste in gemeenteland. Honderden collega’s houden zich dagelijks bezig met het beheren en beveiligen van de ICT-dienstverlening. Zowel binnen de organisatie als in de stad. Vanuit onze twee dedicated datacenters hosten we meer dan 1.000 applicaties en beveiligen we vele terabytes aan data. Zo zorgen we ervoor dat meer dan 10.000 collega’s, 600.000 burgers en vele bedrijven dagelijks ondersteund blijven.
Daarbij werken wij met de meest geavanceerde technologieën en zijn wij continue bezig met het verbeteren en innovatiever maken van onze ICT-dienstverlening waarbij wij zaakgericht werken: projectmatig, gestructureerd en procesgericht.
Omschrijving van de opdracht
Cybersecurity speelt een cruciale rol in het beschermen van onze samenleving. Om de cyberweerbaarheid binnen de Europese Unie (EU) te versterken, is de herziene NIS2-richtlijn in oktober 2024 van kracht gegaan. Deze richtlijn wordt in Nederland omgezet in de Cyberbeveiligingswet (Cbw), die in het derde kwartaal van 2025 van kracht wordt. Gemeenten, waaronder de gemeente Rotterdam, vallen onder de reikwijdte van NIS2 en hebben wettelijke verplichtingen om cyberbeveiligingsrisico’s te beheren.
NIS2 benadrukt bestuursverantwoordelijkheid, legt boetes op bij niet-naleving en verankert informatiebeveiliging als bestuurlijke prioriteit. Rotterdam heeft proactief gereageerd door het Programma NIS2 op te zetten en informatiebeveiliging op te nemen in het vernieuwde beleidskader.
Binnen het IT-programma NIS2 worden business projecten opgestart op het gebied van Informatiebeveiliging. Als NIS2 business projectleider ben je verantwoordelijk voor de uitvoering en realisatie van een of meer van deze NIS2 -projecten. De basis is nog steeds de PRINCE2 methodiek, maar we zijn ook bekend met het Agile werken.
Als NIS2 business projectleider vertaal je de behoefte in een projectplan en signaleer en rapporteer je vroegtijdig over de voortgang, het budget en de risico’s.
Je bent verantwoordelijk voor het aansturen op de planning door leiding te geven aan de projectgroep waarbij je de voortgang en resultaten richting de opdrachtgever rapporteert en adviseert over opties en verbetervoorstellen.
Kandidaat omschrijving
Jij spreekt de taal van IT, begrijpt de business en weet door samenwerking en organisatie een veelomvattend project succesvol verder te brengen!
Competenties:
Je bent resultaatgericht, accuraat, planmatig, proactief en kunt naast zelfstandig, uitstekend samenwerken met het projectteam. Je communicatieve vaardigheden uit je gedurende de totale doorloop van ieder project, door het vertalen van de klantvraag in een projectplan, je samenwerking met de vakafdelingen, het vroegtijdig signaleren en rapporteren van voortgang, budget en risico’s. Je toont in deze leiderschap door consequent, maar pragmatisch en flexibel te sturen op de planning. Op een proactieve wijze rapporteer je de voortgang en de resultaten aan de opdrachtgever. Uiteraard ben je je bewust van de samenhang met andere projecten en prioriteiten.
Eisen
Je beschikt over minimaal een afgeronde hbo- opleiding;
Je beschikt over minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring als projectleider op het gebied van IT Informatiebeveiligingsprojecten bij een grote organisatie (minimaal 5000 medewerkers), opgedaan in de afgelopen 7 jaar;
Je hebt aantoonbare ervaring met het uitvoeren van projecten binnen een programmaorganisatie;
Je bent Prince2 Practioner of IPMA gecertificeerd;
Je hebt aantoonbare ervaring op één of meerdere van de volgende gebieden van informatiebeveiliging (risicomanagement, beveiliging van bedrijfsmiddelen, beveiligingsarchitectuur, netwerkbeveiliging, Identiteits- en toegangsbeheer (IAM), beveiliging van softwareontwikkeling).
Gunningscriteria
Je beschikt over een afgeronde WO- opleiding;
Je hebt ervaring in de functie van projectleider in een organisatie met meer dan 10000 medewerkers;
Je hebt ervaring met implementatie van informatiebeveiligingsplannen;
Je beschikt over certificering op één of meerdere van de volgende gebieden van informatiebeveiliging, risicomanagement, beveiliging van bedrijfsmiddelen, beveiligingsarchitectuur, netwerkbeveiliging, Identiteits- en toegangsbeheer (IAM), beveiliging van softwareontwikkeling.
Je bent IPMA C gecertificeerd.
Procedure
Weging
Op basis van de totaalscore op de subgunningscriteria wordt bepaald welke inschrijver de economisch meest voordelige inschrijving heeft gedaan. De weging van de subgunningscriteria is:
20 % prijs
80 % kwaliteit
De weging van de afzonderlijke vragen is weergegeven in de vragenlijst.
Verificatiegesprek
De kandidaten die aangeboden zijn in de inschrijvingen die het hoogst eindigen in de ranking worden uitgenodigd voor een verificatiegesprek. Dit zijn maximaal 5 kandidaten.
Geschatte gespreksduur per gesprek: 30 - 60 minuten
Tijdens het gesprek wordt beoordeeld in welke mate de kandidaat aan het doel van de aanbestedende dienst beantwoord.
Inschrijvingen
Inschrijver kan één kandidaat aanbieden.
Aanvullende informatie
In het kader van “Anders werken” wordt er voornamelijk vanuit huis gewerkt. Voor het vergaderen en digitaal ontmoeten wordt er gebruik gemaakt van MS Teams. Wanneer fysieke aanwezigheid benodigd is vindt dit voornamelijk plaats op een gemeentelijke locatie.
Let op!: In het kader van “Anders werken” wordt er voornamelijk vanuit huis gewerkt. Voor het vergaderen en digitaal ontmoeten wordt er gebruik gemaakt van MS Teams. Wanneer fysieke aanwezigheid benodigd is vindt dit voornamelijk plaats op een gemeentelijke locatie.