Nijverheidstraat 30, 7511 JM Enschede, Nederland
Begindatum:
12 feb 2025Einddatum:
30 jun 2025Uren per week:
36Publicatiedatum:
5 feb 2025Programmaleider Samenwerkingsagenda Jeugdhulp Twente en Programmaleider aanpak wachttijden (combifunctie)
Leidinggeven aan en organiseren van activiteiten en verantwoordelijkheden aan de projectleiders binnen de netwerkorganisatie voor de Samenwerkingsagenda (SJT). Jij bent als programmaleider eindverantwoordelijk naar de ambtelijk opdrachtgever – rekening houdend met de opdracht aan de projectleiders - voor de verschillende actielijnen binnen de SJT. De integraliteit binnen de opdracht en de afstemming binnen het speelveld is cruciaal.
De opdracht wordt uitgevoerd, waarbij transformatie en samenwerking tussen zorgaanbieders, onderwijs en gemeenten wordt vormgegeven. De SJT is de plek waar gemeenten, onderwijs en jeugdzorg op gelijke voet samenwerken aan de opgaven in de zorg voor de Twentse jeugd. Op de verschillende actielijnen zijn doelen geformuleerd; het proces hoe deze doelen te behalen is nog in ontwikkeling.
Jij geeft overkoepelend leiding aan de opgaven die strategisch van aard zijn, waarbij je rekening houdt met een hoge politieke, financiële en/of maatschappelijke impact en de opbrengsten van het geheel. Vandaar de noodzaak om juiste keuzes en resultaten te behalen. Binnen de budgettaire randvoorwaarden en de vastgestelde inzet van mensen en materiële middelen ben jij aanspreekbaar op de realisatie van de vastgestelde doelen en het beleid.
Dit vragen wij van jou
Als programmaleider heb je overzicht en ben je verantwoordelijk voor het totaalresultaat, samenhang, timing en tempo van de actielijnen.
Je legt verantwoording af aan de manager OZJT/Samen14 als ambtelijk opdrachtgever namens de 14 gemeenten. Daarnaast leg je verantwoording af aan de twee bestuurlijke trekkers van de SJT.
Je geeft sturing aan de verschillende processen die leiden tot verbetering in de (hoog) specialistische jeugdhulp en stimuleert hiertoe innovatieve netwerksamenwerking tussen gemeenten, zorgaanbieders, gecertificeerde instellingen, onderwijs ouders, jongeren en alle andere betrokkenen bij complexe problematiek bij jongeren/in gezinnen.
Je vertaalt complexe vraagstukken naar haalbare (deel)opdrachten. Je durft een spiegel voor te houden aan de betrokkenen binnen het netwerk. Je zorgt dat de beoogde beweging bij alle betrokken partijen de juiste aandacht krijgt, van de grond komt en gerealiseerd wordt.
Je bereidt bestuurlijke besluitvorming voor, voor de jeugdhulpregio’s en indien nodig voor de betrokken gemeenten, dan wel ziet toe op borging afspraken en besluiten bij de andere partners (zorgaanbieders en onderwijs). Je geeft leiding aan het programmateam, communicatie en projectmedewerkers. Je zorgt voor communicatie over de SJT en planning, bezetting, periodieke monitoring en verantwoording.
Functie-eisen
Je bent organisatie-sensitief en je beweegt je gemakkelijk in een politiek bestuurlijke omgeving. Je bent de aanjager van de SJT door niet alleen de dilemma’s te formuleren maar ook tot oplossing te brengen. Daarbij zijn jouw voorstellen concreet, verbindend en indien nodig ook onorthodox. Jij prioriteert samen met de betrokken trekkers van de actielijnen het werk vanuit de opgaven die er liggen. Belangrijk is om op alle lagen van de betrokken partijen (uitvoering, middelmanagement, management en bestuur) te inspireren en stimuleren.
Programmaleider Meerjarige Wachttijdenaanpak Twente
De wachttijden in de jeugdhulp zijn een hardnekkig landelijk en regionaal probleem. De betrokken partijen spannen zich al in om het wachttijdenprobleem aan te pakken. Het vraagt om een programmatische aanpak voor de gehele keten. Op basis van een Twents implementatieplan wordt een stevige aanpak voorgesteld die kort cyclisch en wendbaar is en die zich richt op de jaren 2022 - 2025. Met deze ambitie als basis willen we een gemeenschappelijk referentiekader formuleren, dezelfde definities hanteren en per doelgroep of zorgsoort streefnormen vastleggen.
In de Twentse aanpak wachttijden kiezen we voor een meerjarige systeemaanpak, met een lerende structuur, ondersteund door data en monitoring (dashboards, sturingsindicatoren en gerichte informatie-en kennisopbouw). De aanpak heeft een aantal concrete projecten opgeleverd die verder uitgevoerd gaan worden. Tenminste de vijfentwintig grootste jeugdzorgaanbieders (die 80% van de zorg bieden) en de veertien Twentse gemeenten nemen deel. De aanpak en keuze van interventies/pilots bouwen voort op de al lopende initiatieven in Twente om wachttijden aan te pakken. Het gaat om de ruim 25 lopende initiatieven die direct raken aan de wachttijden. Denk hierbij aan inzet van verwijsfunctionarissen, POH-Jeugd, de Keetaanpak bij eetstoornissen en het Expertisenetwerk.
Het programma moet op meerdere vlakken resultaten opleveren. Aan de ene kant gaan we voor directe resultaten in de vorm van afname in wachttijden bij in- door – en uitstroom, met alle positieve gevolgen voor de jongeren van dien. Tegelijkertijd vestigen we een leercultuur waarin het continu stapsgewijs leren en bijstellen van werkwijzen centraal staat.
Dit vragen we van jou
Je houdt je bezigt met het aanpakken van wachttijden op strategisch- of directieniveau. Je zorgt voor toegang tot data, onderzoeken, organisaties en mensen. Je zorgt voor bekendheid en betrokkenheid binnen de regio om de wachttijden aan te pakken. Je komt met concrete voorstellen en acties om de wachttijden te verminderen en anders in te richten. Je organiseert bestuurlijke bijeenkomsten en zorgt voor voldoende commitment om het wachtlijstbeleid ook daadwerkelijk tot uitvoer te brengen. Het borgen van de aanpak wachttijden in de SJT.
Je ziet erop toe dat dat wat regionaal gedaan wordt ook landelijk bruikbaar is. Je neemt deel aan de halfjaarlijkse bijeenkomsten van andere regio’s en daar updates geeft en leert van andere regio’s.
De combinatie van de 2 programmaleidersrollen is gekozen omdat deze programma’s alles met elkaar te maken hebben en overlap kennen.
Eisen
Akkoord procedure en inhuurvoorwaarden (oa all-in tariefstelling wat betreft reiskosten woonwerk).
Bij eventuele gunning wordt er op verzoek van Opdrachtgever een VOG aangevraagd voor de kandidaat, (eventuele) kosten worden niet door Opdrachtgever vergoed.
De kandidaat heeft een WO-diploma behaald.
De kandidaat heeft tenminste jaar 10 ervaring als programmamanager, -leider, projectleider en/of senior adviseur bij een gemeente of gemeentelijke instantie.
Het betreft tijdelijke invulling van een reguliere functie die normaliter door werknemers wordt ingevuld. De opdracht leent zich daarom niet voor invulling op zzp-basis. Eventueel geïnteresseerde zzp'ers kunnen zich op detachering- of uitzendbasis laten aanbieden door een bureau. Doorleenconstructies zijn nadrukkelijk niet toegestaan. Indien blijkt dat dit criterium niet naar waarheid door de leverancier is ingevuld, wordt de opdracht per direct beëindigd en komt alle mogelijke schade voor rekening en risico van leverancier.
De aangeboden kandidaat is geen ZZP’er maar betreft alleen een Detachant of een uitzendkracht.
Wensen
De kandidaat heeft een WO opleiding afgerond (MSc.) op het gebied van Political Science.
De kandidaat heeft tenminste jaar 10 ervaring als programmamanager, -leider, projectleider en/of senior adviseur bij een gemeente of gemeentelijke instantie.
De kandidaat heeft relevante kennis en ervaring met programmatisch werken. Dit moet duidelijk aangegeven worden in de cv.
De kandidaat is bekend met de Samenwerkingsagenda Jeugd (SWA).
Speciek functie-eisen: dit kan worden getoetst in een persoonlijk gesprek.
Je bent organisatie-sensitief en je beweegt je gemakkelijk in een politiek bestuurlijke omgeving.
Je bent een verbinder en creatief in het omgaan met en behartigen van de belangen van de verschillende betrokken partijen.
Je overziet het zorgveld, kent de belangenposities van organisaties en je hebt ervaring met programmatisch werken en regionale samenwerking.
Je bent bekend met het zorglandschap in Twente, centrumgemeente taken, bovenregionale samenwerking en aanspreekpunt is voor de aanpak van wachttijden voor de hele regio.
De kandidaat beschikt over de volgende competenties. Dit kan worden getoetst in een persoonlijk gesprek.
je bent resultaat- en oplossingsgericht.
je bent een netwerker, verbinder.
je bent exibel en kunt schakelen op diverse niveaus.
je bent communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk.