VNGR - medewerker Standaardisatie Common Ground

Nassaulaan 12, 2514 JS Den Haag, Nederland

Sluit morgen
om 16:00
105 36 Zuid-Holland

Begindatum:

12 feb 2025

Einddatum:

31 dec 2025

Uren per week:

36

Publicatiedatum:

29 jan 2025

Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren. VNG Realisatie draagt bij aan vier gemeentelijke speerpunten:

  • werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;

  • verbeteren van de dienstverlening;

  • een efficiënte en wendbare organisatie;

  • anticiperen op de toekomst.

Over Common Ground
Gemeenten hebben een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Het huidige stelsel voor gegevensuitwisseling maakt het lastig om snel en flexibel te vernieuwen, te voldoen aan privacywetgeving en efficiënt om te gaan met data. Dat staat de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening in de weg. Vanuit die behoefte is Common Ground ontstaan. In de kern gaat het bij Common Ground hierom: een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening, door op een andere manier om te gaan met gegevens. Zo koppelen we data los van werkprocessen en applicaties. En we bevragen data bij de bron, in plaats van ze veelvuldig te kopiëren en op te slaan.

Een aantal jaar bestond Common Ground uit het organisch groeien en uitproberen van een diversiteit aan initiatieven op verschillende onderdelen van het vijflagenmodel van Common Ground. Vanaf maart 2023 is een transitieprogramma gestart. De brede blik van eerst verandert naar een gefocuste blik op een strak en gedragen programma met transparante doelen, voortgang en resultaten.

Omschrijving van de opdracht
De Medewerker Standaardisatie speelt een essentiële rol in het Common Groundprogramma, dat gericht is op het ondersteunen van gemeenten bij het ontwikkelen van een moderne, efficiënte en interoperabele informatievoorziening. Standaarden vormen de ruggengraat van deze aanpak, omdat ze zorgen voor consistente data-uitwisseling, herbruikbaarheid van oplossingen en naleving van wet- en regelgeving, zoals de AVG.

In deze rol begeleidt de medewerker het proces van het ontwikkelen en formaliseren van technische en semantische standaarden, die ontstaan uit de werkpraktijk van diverse communities. Een belangrijk onderdeel van de opdracht is het samen met de communities inrichten van de werkwijzen en processen die nodig zijn om standaarden effectief te ontwikkelen en te implementeren. Dit betekent dat de medewerker werkt aan het creëren van een gedragen en praktische aanpak, waarbij feedback en betrokkenheid vanuit de community centraal staan.

De Medewerker Standaardisatie zorgt ervoor dat het proces transparant en toegankelijk is, met duidelijke stappen en ondersteuning voor alle betrokkenen. Daarnaast bewaakt de medewerker de consistentie en samenhang tussen verschillende standaarden en coördineert de voortgang richting formele standaardisatie. Dit vraagt om intensieve samenwerking met VNG, de formele besluitvormingsorganisatie, en het afstemmen van richtlijnen en vereisten. Verder werkt de Medewerker Standaardisatie nauw samen met andere rollen in het team, zoals architecten, die technische vereisten waarborgen; de lead technical writer, die zorgt voor heldere documentatie; en de codebase steward, die toezicht houdt op de implementatie en het beheer van standaarden.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
De Medewerker Standaardisatie heeft de volgende taken en verantwoordelijkheden:

  1. Inrichten van werkwijzen en processen

    • Samen met de communities ontwikkelen en implementeren van werkwijzen en processen voor het creëren van standaarden. o

    • Faciliteren van workshops en bijeenkomsten om input te verzamelen en draagvlak te creëren voor de voorgestelde werkwijzen.

  2. Procesbegeleiding bij standaardisatie

    • Coördineren en begeleiden van het proces om standaarden op te stellen en te documenteren.

    • Adviseren van de betrokken partijen over de te volgen stappen in het standaardisatieproces.

  3. Inzicht verschaffen in initiatieven

    • In kaart brengen van alle standaardisatie-initiatieven en het monitoren van hun voortgang.

    • Zorgen voor overzichtelijke en toegankelijke rapportages die inzicht bieden in de status van verschillende initiatieven.

  4. Samenwerking met VNG o Afstemmen met VNG over de eisen en procedures voor formele standaardisatie.

    • Fungeren als verbindende schakel tussen de communities en de formele besluitvormingsprocessen.

  5. Ondersteuning van communities

    • Ondersteunen bij het vastleggen van best practices en zorgen voor kennisdeling tussen verschillende initiatieven.

    • Bieden van handvatten om de implementatie van standaarden binnen gemeenten te vergemakkelijken.

  6. Samenwerking binnen het team

    • Nauwe samenwerking met architecten, de lead technical writer, en de codebase steward om technische en inhoudelijke samenhang te waarborgen.

    • Bijdragen aan een consistente aanpak van standaardisatie binnen het programma.

Eisen

  • De bij specifieke gegevens opdracht aangegeven periode en aantal uren;

  • Afgeronde HBO opleiding of hoger HBO+ werk- en denkniveau zijn.

  • Minimaal 2 jaar aantoonbare ervaring met het inrichten en begeleiden van processen in samenwerking met diverse stakeholders

  • Minimaal 2 jaar aantoonbare ervaring met standaardisatieprocessen

Wensen

  • Ervaring met het werken in een regie- of coördinerende rol, waarbij je toezicht houdt op meerdere projecten en belanghebbenden verbindt

  • Kennis van Common Ground

  • Ervaring in de gemeentelijke sector in een ICT of gerelateerde rol

  • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling

Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie over het aanmeldproces en antwoorden op veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met Susan Peschier via 06 43 36 34 42 / susan.peschier@kbenp.nl.
Help
Contact
Help
Hoe werkt het?
Veelgestelde vragen
Wil je even sparren met een van onze adviseurs?
Neem contact op met onze opdracht adviseur over de opdracht. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen via de contact pagina.
Opdracht Adviseur Susan Peschier
Susan Peschier
Opdracht Adviseur